دردسرهای توییتر و فیسبوک
عربستان سعودی در طول سال 2013 میلادی در سایه تغییرات داخلی و منطقه ای و بین المللی دستخوش تحولات اساسی بود که به صورت مستقیم بر عملکرد مقامات تصمیم ساز این کشور و سیاست ها و مواضع سعودی ها در عرصه بین الملل تأثیر گذاشت.
روزنامه السفیر لبنان نوشت: عربستان که به صورت سنتی مشروعیت خود را در طول سالهای نسبتا طولانی از مسایل معنوی ( میزبانی حرمین شریفین) و مادی ( نفت) به دست آورده است، از این دو عامل برای بالا بردن پایه های قدرت خود و وحدت بخشیدن به رژیم خود در سرزمین سعودی استفاده کرده است.
میزان آگاهی در میان بیشتر ساکنان عربستان سعودی در دهه اخیر به علت توسعه در عرصه ارتباطات افزایش پیدا کرده است، این روند در ابتدا از طریق ماهواره ها و سپس با شیوع اینترنت تقویت پیدا کرد تا در نهایت به سایت های ارتباط جمعی رسید. به این ترتیب بود که ملت عربستان امروز قادر است اتفاقات را بسازد و بر تصمیم ها و سیاست های رسمی این کشور از طریق فعالیت های مستمر و منظم در پایگاه های اجتماعی بویژه فیس بوک و توئیتر تاثیر بگذارد، این روند تا جایی است که روزنامه نیویورک تایمز در شماره 20 اکتبر خود در سال 2012 نوشت که انقلاب سعودی ها از طریق توئیتر ایجاد خواهد شد.
در اینجا باید به گزارشی اشاره کرد که در 11 دسامبر منتشر شد که نشان می دهد تعداد استفاده کنندگان از شبکه فیس بوک در عربستان سعودی بالغ بر 8/7 میلیون کاربر است. بیشترین تعداد کاربران فیس بوک در عربستان نیز بین 25 تا 34 ساله است که نزدیک به 46 درصد از کل کاربران را شکل می دهند.
پایگاه خبری بیزینس اینسایدر در بخش آمار خود با انتشار این گزارش در تاریخ 8 نوامبر اعلام کرد که تعداد کاربران توئیتر در عربستان نیز بالغ بر 8/4 میلیون نفر است و این موضوع باعث شده تا عربستان بیشترین تعداد کاربران توئیتر را به خود اختصاص دهد، چرا که 41 درصد از کاربران اینترنت در این کشور از توئیتر استفاده می کنند.
به نظر می رسید که اکثریت قریب به اتفاق شهروندان سعودی بویژه جوانان دیگر تحت تاثیر منابع جهت دهی رسمی اخبار نیستند، بلکه با فرهنگ جهانی انسانی در خارج از مرزهای این کشور در تعامل هستند و یک شکاف و تقاطع فکری و روانی با دولت بین آنها ایجاد شده است. مهم تر از همه اینها این است که روی باز اکثر شهروندان سعودی به وسائل ارتباط جمعی و تاثیر پذیری های فرهنگی و سیاسی به ماده ای برای تحریک در زمینه اتفاقات کنونی این کشور تبدیل شده است.
به همین علت پایگاه خبری فیس بوک و توئیتر به چارچوبی برای ایجاد حرکت تغییر مردمی گسترده در این کشور تبدیل شده اند و همین موضوع دولت را به تفکر جدی برای مهار و فیلتر این شبکه ها واداشته است، چرا که نظارت بر آنها مشکل است.